ПОДРШКА ПОРОДИЦИ ЗЕКИЋ У ПАСИ ПОЉАНИ
5.04.2011

Сусрети руководства Градске општине Палилула са социјално-угроженим становницима значајно доприносе јачању поверења у институције система. Успешно остваривање пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, у оквиру програма Exchange 3, охрабрило је ову бројну популацију да превазиђе баријере и затражи помоћ општине и надлежних служби Града. Тако је било и приликом обиласка председника општине, проф др Игора Новаковића и председника Скупштине, Милана Ђурђевића, породице самохране мајке Жаклине Зекић у Паси Пољани.

Ова тридесетосмогодишња мајка двоје деце, са својом породицом живи од дечјег додатка који износи 5.000 динара месечно. Притом, издржава и мајку Драгицу која је срчани болесник. Жаклинин син Дејвид иде у осми разред школе у Паси Пољани а шестогодишња Анђелина тек треба да крене у школу.

„Дејвид већ две године иде у школу без књига. Сналази се тако што градиво преписује из књига својих другова, али је и поред тога врлодобар ђак- каже мајка Жаклина“. Слична ситуација очекује и малу Анђелину, која на јесен треба да крене у први разред. И ова породица због нередовног плаћања рачуна и пристиглих камата има дуг око 500.000 динара за утрошену електричну енергију.

„Живимо тешко, намамо примања, купатило је неупотребљиво, немамо бојлер па воду грејемо на шпорету. Раније сам преко Центра за социјални рад имала нешто од радног ангажовања, али сада сам без личне карте и не могу да предам документа ни за то – објашњава Жаклина Зекић и додаје да отац деце, од кога се развела пре четири године, такође нигде не ради и не плаћа судски одређену алиментацију.

Мултидисциплинарни мобилни тимови општинског пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета“ након прегледа и разговора са укућанима предали су породици Зекић, једнократну помоћ у виду основних животних намирница (брашно, шећер, зејтин, со) средства за хигијену, лекове, витамине а председник општине, проф др Игор Новаковић, обећао је и даљу помоћ око радног ангажовања Жаклине на пословима преко Центра за социјални рад, покриће трошкова око издавања личних карата и других личних докуманата

На територији општине Палилула, по званичној статистици, живи око 75.000 становника, мада тај број премашује цифру од 100.000 становника. Од тога је око 10.000 социјално угрожено. По речима председника проф.др Игора Новаковића, у општини Палилула живи највећи број ромских породица а око 90 процената су „невидљива лица“, односно, особе које нигде нису евидентирана. Ту је доста расељених и избеглих лица, а више од 47 процената корисника услуга Центра за социјални рад живи у општини Палилула. У нашој општини, по званичној статистици, имамо најнижа просечна примања на територији града, а у Србији смо на самом зачељу – навео је Новаковић. Наши тимови већ пет месеци помажу социјално угрожена, стара и изнемогла лица, инвалиде и особе трећег доба које су непокретне и зависе од туђе помоћи. Поред материјалне, пружа им се и медицинска, саветодавна, психосоцијална и правна помоћ. На почетку је, истиче председник Новаковић, било неколико породица а како се програм развија, проширио се и број породица, али и обим услуга које им тим пружа.

Овај пројекат из програма „Exchange 3” финансира Европска унија преко Сталне конференције градова Србије и траје годину дана. Социјално-угрожени становници Палилуле могу добити потребне информације о коришћењу бесплатних услуга мобилних тимова пројекта на телефон 018/ 244-587 или у својим месним кацеларијама.